Test Bank for Essentials of Pediatric Nursing 4th Edition Kyle Carman

Test Bank for Essentials of Pediatric Nursing 4th Edition Kyle Carman

$25.00

Edition: 4th Edition

Format: Downloadable ZIP Fille

Resource Type: Test bank

Duration: Unlimited downloads

Delivery: Instant Download

Compare

Test Bank for Essentials of Pediatric Nursing 4th Edition Kyle Carman

Essentials of Pediatric Nursing 4th
Edition Kyle Carman Test Bank
CHAPTER 1 Introduction to Child Health and Pediatric Nursing
MULTIPLE CHOICE
1. A nurse is planning a teaching session for parents of preschool children. Which
statement explains why the nurse should include information about morbidity and
mortality?
a. Life-span statistics are included in the data.
b. It explains effectiveness of treatment.
c. Cost-effective treatment is detailed for the general population.
d. High-risk age groups for certain disorders or hazards are identified.
ANS: D
Analysis of morbidity and mortality data provides the parents with information about
which groups of individuals are at risk for which health problems. Life-span statistics is a
part of the mortality data. Treatment modalities and cost are not included in morbidity
and mortality data.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply REF: 6-8
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Planning
MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance
2. A clinic nurse is planning a teaching session about childhood obesity prevention for
parents of school-age children. The nurse should include which associated risk of obesity
in the teaching plan?
a. Type I diabetes
b. Respiratory disease
c. Celiac disease
d. Type II diabetes
ANS: D
Childhood obesity has been associated with the rise of type II diabetes in children. Type I
diabetes is not associated with obesity and has a genetic component. Respiratory disease
is not associated with obesity, and celiac disease is the inability to metabolize gluten in
foods and is not associated with obesity.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply REF: 3
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Planning
MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance
3. Which is the leading cause of death in infants younger than 1 year?
a. Congenital anomalies
b. Sudden infant death syndrome
c. Respiratory distress syndrome
d. Bacterial sepsis of the newborn

ANS: A
Congenital anomalies account for 20.1% of deaths in infants younger than 1 year. Sudden
infant death syndrome accounts for 8.2% of deaths in this age group. Respiratory distress
syndrome accounts for 3.4% of deaths in this age group. Infections specific to the
perinatal period account for 2.7% of deaths in this age group.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remember REF: 7
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance
4. Which leading cause of death topic should the nurse emphasize to a group of AfricanAmerican boys ranging in ages 15 to 19 years?
a. Suicide
b. Cancer
c. Firearm homicide
d. Occupational injuries
ANS: C
Firearm homicide is the second overall cause of death in this age group and the leading
cause of death in African-American males. Suicide is the third-leading cause of death in
this population. Cancer, although a major health problem, is the fourth-leading cause of
death in this age group. Occupational injuries do not contribute to a significant death rate
for this age group.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand REF: 5 | 8
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Planning
MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance
5. Which is the major cause of death for children older than 1 year?
a. Cancer
b. Heart disease
c. Unintentional injuries
d. Congenital anomalies
ANS: C
Unintentional injuries (accidents) are the leading cause of death after age 1 year through
adolescence. Congenital anomalies are the leading cause of death in those younger than 1
year. Cancer ranks either second or fourth, depending on the age group, and heart disease
ranks fifth in the majority of the age groups.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remember REF: 8
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Planning
MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance
6. Which is the leading cause of death from unintentional injuries for females ranging in
age from 1 to 14?
a. Mechanical suffocation
b. Drowning
c. Motorvehicle-related fatalities
d. Fire- and burn-related fatalities
ANS: C
Motorvehicle-related fatalities are the leading cause of death for females ranging in age
from 1 to 14, either as passengers or as pedestrians. Mechanical suffocation is fourth or
fifth, depending on the age. Drowning is the second- or third-leading cause of death,
depending on the age. Fire- and burn-related fatalities are the second-leading cause of
death.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remember REF: 4
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance

7. Which factor most impacts the type of injury a child is susceptible to, according to the
childs age?
a. Physical health of the child
b. Developmental level of the child
c. Educational level of the child
d. Number of responsible adults in the home
ANS: B
The childs developmental stage determines the type of injury that is likely to occur. The
childs physical health may facilitate the childs recovery from an injury but does not
impact the type of injury. Educational level is related to developmental level, but it is not
as important as the childs developmental level in determining the type of injury. The
number of responsible adults in the home may affect the number of unintentional injuries,
but the type of injury is related to the childs developmental stage.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand REF: 3-4
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Planning
MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance
8. Which is now referred to as the new morbidity?
a. Limitations in the major activities of daily living
b. Unintentional injuries that cause chronic health problems
c. Discoveries of new therapies to treat health problems
d. Behavioral, social, and educational problems that alter health
ANS: D
The new morbidity reflects the behavioral, social, and educational problems that interfere
with the childs social and academic development. It is currently estimated that the
incidence of these issues is from 5% to 30%. Limitations in major activities of daily
living and unintentional injuries that result in chronic health problems are included in
morbidity data. Discovery of new therapies would be reflected in changes in morbidity
data over time.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remember REF: 3
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance
9. A nurse on a pediatric unit is practicing family-centered care. Which is most
descriptive of the care the nurse is delivering?
a. Taking over total care of the child to reduce stress on the family
b. Encouraging family dependence on health care systems
c. Recognizing that the family is the constant in a childs life
d. Excluding families from the decision-making process
ANS: C
The three key components of family-centered care are respect, collaboration, and support.
Family-centered care recognizes the family as the constant in the childs life. Taking over
total care does not include the family in the process and may increase stress instead of
reducing stress. The family should be enabled and empowered to work with the health
care system. The family is expected to be part of the decision-making process.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remember REF: 8
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance

10. The nurse is preparing an in-service education to staff about atraumatic care for
pediatric patients. Which intervention should the nurse include?
a. Prepare the child for separation from parents during hospitalization by reviewing a
video.
b. Prepare the child before any unfamiliar treatment or procedure by demonstrating on a
stuffed animal.
c. Help the child accept the loss of control associated with hospitalization.
d. Help the child accept pain that is connected with a treatment or procedure.
ANS: B
Preparing the child for any unfamiliar treatments, controlling pain, allowing privacy,
providing play activities for expression of fear and aggression, providing choices, and
respecting cultural differences are components of atraumatic care. In the provision of
atraumatic care, the separation of child from parents during hospitalization is minimized.
The nurse should promote a sense of control for the child. Preventing and minimizing
bodily injury and pain are major components of atraumatic care.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand REF: 9
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
MSC: Area of Client Needs: Psychosocial Integrity
11. Which is most suggestive that a nurse has a nontherapeutic relationship with a patient
and family?
a. Staff is concerned about the nurses actions with the patient and family.
b. Staff assignments allow the nurse to care for same patient and family over an extended
time.
c. Nurse is able to withdraw emotionally when emotional overload occurs but still
remains committed.
d. Nurse uses teaching skills to instruct patient and family rather than doing everything
for them.
ANS: A
An important clue to a nontherapeutic staff-patient relationship is concern of other staff
members. Allowing the nurse to care for the same patient over time would be therapeutic
for the patient and family. Nurses who are able to somewhat withdraw emotionally can
protect themselves while providing therapeutic care. Nurses using teaching skills to
instruct patient and family will assist in transitioning the child and family to self-care.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analyze REF: 9
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
MSC: Area of Client Needs: Psychosocial Integrity
12. Which is most descriptive of clinical reasoning?
a. A simple developmental process
b. Purposeful and goal-directed
c. Based on deliberate and irrational thought
d. Assists individuals in guessing what is most appropriate
ANS: B
Clinical reasoning is a complex, developmental process based on rational and deliberate
thought. Clinical reasoning is not a developmental process. Clinical reasoning is based on
rational and deliberate thought. Clinical reasoning is not a guessing process.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand REF: 12

TOP: Integrated Process: Nursing Process: Planning
MSC: Area of Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
13. A nurse makes the decision to apply a topical anesthetic to a childs skin before
drawing blood. Which ethical principle is the nurse demonstrating?
a. Autonomy
b. Beneficence
c. Justice
d. Truthfulness
ANS: B
Beneficence is the obligation to promote the patients well-being. Applying a topical
anesthetic before drawing blood promotes reducing the discomfort of the venipuncture.
Autonomy is the patients right to be self-governing. Justice is the concept of fairness.
Truthfulness is the concept of honesty.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand REF: 11
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
MSC: Area of Client Needs: Physiological Integrity
14. Which action by the nurse demonstrates use of evidence-based practice (EBP)?
a. Gathering equipment for a procedure
b. Documenting changes in a patients status
c. Questioning the use of daily central line dressing changes
d. Clarifying a physicians prescription for morphine
ANS: C
The nurse who questions the daily central line dressing change is ascertaining whether
clinical interventions result in positive outcomes for patients. This demonstrates
evidence-based practice (EBP), which implies questioning why something is effective
and whether a better approach exists. Gathering equipment for a procedure and
documenting changes in a patients status are practices that follow established guidelines.
Clarifying a physicians prescription for morphine constitutes safe nursing care.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply REF: 11
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Evaluation
MSC: Area of Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
15. A nurse is admitting a toddler to the hospital. The toddler is with both parents and is
currently sitting comfortably on a parents lap. The parents state they will need to leave
for a brief period. Which type of nursing diagnosis should the nurse formulate for this
child?
a. Risk for anxiety
b. Anxiety
c. Readiness for enhanced coping
d. Ineffective coping
ANS: A
A potential problem is categorized as a risk. The toddler has a risk to become anxious
when the parents leave. Nursing interventions will be geared toward reducing the risk.
The child is not showing current anxiety or ineffective coping. The child is not at a point
for readiness for enhanced coping, especially because the parents will be leaving.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Remember REF: 12
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Diagnosis

MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance
16. A child has a postoperative appendectomy incision covered by a dressing. The nurse
has just completed a prescribed dressing change for this child. Which description is an
accurate documentation of this procedure?
a. Dressing change to appendectomy incision completed, child tolerated procedure well,
parent present
b. No complications noted during dressing change to appendectomy incision
c. Appendectomy incision non-reddened, sutures intact, no drainage noted on old
dressing, new dressing applied, procedure tolerated well by child
d. No changes to appendectomy incisional area, dressing changed, child complained of
pain during procedure, new dressing clean, dry and intact
ANS: C
The nurse should document assessments and reassessments. Appearance of the incision
described in objective terms should be included during a dressing change. The nurse
should document patients response and the outcomes of the care provided. In this
example, these include drainage on the old dressing, the application of the new dressing,
and the childs response. The other statements partially fulfill the requirements of
documenting assessments and reassessments, patients response, and outcome, but do not
include all three.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analyze REF: 14
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
MSC: Area of Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
17. A nurse is planning a class on accident prevention for parents of toddlers. Which
safety topic is the priority for this class?
a. Appropriate use of car seat restraints
b. Safety crossing the street
c. Helmet use when riding a bicycle
d. Poison control numbers
ANS: A
Motor vehicle accidents (MVAs) continue to be the most common cause of death in
children older than 1 year, therefore the priority topic is appropriate use of car seat
restraints. Safety crossing the street and bicycle helmet use are topics that should be
included for preschool parents but are not priorities for parents of toddlers. Information
about poison control is important for parents of toddlers and would be a safety topic to
include but is not the priority over appropriate use of car seat restraints.
PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply REF: 3-4
TOP: Integrated Process: Nursing Process: Planning
MSC: Area of Client Needs: Health Promotion and Maintenance
MULTIPLE RESPONSE

0

TOP

X