Search

In Stock

Organic Chemistry 8th Edition By L. G. Wade – Test Bank

Edition: 8th Edition

Format: Downloadable ZIP Fille

Resource Type: Test bank

Duration: Unlimited downloads

Delivery: Instant Download

Original price was: $25.00.Current price is: $20.00.

Organic Chemistry 8th Edition By L. G. Wade – Test Bank

Organic Chemistry, 8e (Wade)

Chapter 4   The Study of Chemical Reactions

1) ________ is the study of reaction rates.

Answer:  Kinetics

Diff: 1

Section:  4.2

2) What is meant by the mechanism of a chemical reaction?

Answer:  The mechanism of a reaction is the complete, step-by-step description of exactly which bonds break, which bonds form, and the order in which these events occur in the transformation of reactants into products.

Diff: 2

Section:  4.2

3) Which of the following species is not formed through a termination reaction in the chlorination of methane?

A) CH3Cl

B) HCl

C) H2

D) CH3CH3

Answer:  C

Diff: 2

Section:  4.2

4) The chlorination of methane is characterized by a high quantum yield. Explain what this means.

Answer:  Many molecules of product are formed for every photon of light which is absorbed by the reaction mixture.

Diff: 3

Section:  4.2

5) Within the visible spectrum, it has been experimentally determined that blue light is the most effective in initiating the chlorination of methane. What is the mechanistic significance of this observation?

Answer:  Blue light is effectively absorbed by chlorine but not by methane. Thus the initiating step is most likely the production of two chlorine atoms from molecular chlorine.

Diff: 3

Section:  4.2

6) Explain how the termination step in a free-radical chain reaction stops the chain.

Answer:  In order for a free-radical chain to propagate, each mechanistic step must yield a free-radical species as one of its products.  A mechanistic step that does not yield a free-radical stops the chain.  Such a step is known as a termination step.

Diff: 1

Section:  4.3

7) Species with unpaired electrons are called ________.

Answer:  radicals   or   free radicals

Diff: 1

Section:  4.3

8) Which of the following is not a possible termination step in the free radical chlorination of methane?

A) ∙CH3 +  Cl2   CH3Cl  +  Cl∙

B) ∙CH3 +  Cl∙    CH3Cl

C) ∙CH3  +  ∙CH3   CH3CH3

D) ∙CH3  +  wall    CH3-wall

E) Cl∙  +  wall    Cl-wall

Answer:  A

Diff: 2

Section:  4.3

Back to Top
X
Product has been added to your cart